Τρωκτικά οι συνήθεις ύποπτοι σε καταστροφές καλωδίων!!!

Οι καταστροφές από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες – συνήθεις ύποπτοι και της εξοχής – στα καλώδια των αυτοκινήτων και όχι μόνο. Ένα συχνό φαινόμενο όπου παρατηρούνται προβλήματα από καταστροφές στο ηλεκτρικό σύστημα, μιας και αποτελεί τον “ελκυστικό μεζέ ” των τρωκτικών, με οικονομικές επιπτώσεις.

Πολλοί για την αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, καταφεύγουν σε υψηλής αποτελεσματικότητας απωθητικά σπρέι τρωκτικών. Αυτά τα σπρέι αναφέρουν ότι, απωθούν κάθε είδους τρωκτικό, (αρουραίους, ποντίκια), σχηματίζοντας μία ελαφρώς κολλώδη επιφάνεια, για προστασία από δαγκώματα των καλωδίων και των ευαίσθητων λειτουργικών μερών του αυτοκινήτου, των μηχανημάτων εργοταξίων, βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, υπόγεια, κλπ. Επιπλέον αναφέρουν ότι  απωθούν όχι μόνο τα ποντίκια, άλλα και μικρά αρπακτικά (νυφίτσες, κουνάβια ,σκίουρους κλπ), μιας και η δράση τους μπορεί να είναι και διπλή ( μυρωδιά – γεύση).

Με βάση τον κανονισµό  528/2012/ΤΠ 19(Απωθητικά ) τα Βιοκτόνα Σκευάσματα και Δημόσια Υγεία, εφαρμόζονται για να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος .

Αν πωλούνται ως προστατευτικά καλωδίων από τρωκτικά – απωθητικά τρωκτικών- απωθητικά σπρέι για ποντίκια κλπ, για την έγκριση ή/και τον αποχαρακτηρισμό  τους , είναι  αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ , για δε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη ΔΑΟΚ της κάθε περιφέρειας ή το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, από τα καταστήματα που το εμπορεύονται αλλά και τους επαγγελματίες που το χρησιμοποιούν. Πολύ δε περισσότερο, από τους επαγγελματίες με αναγγελία  απεντομώσεων μυοκτονιών από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Ένας επιπλέον λόγος όπου τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών σε κατοικημένους χώρους, βοηθούν και στην ενημέρωση . Και στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο  που διοργανώθηκε από τον Γεωπ. Σύλλογος Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με την Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π, στο Ι.Γ.Ε (Κτήμα Συγγρού) 16, 17, 18-03-2018, η αναλυτική εισήγηση  που ανέπτυξε, ο κύριος Διονύσης Βλάχος από της Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠ.Α.Α.Τ, στα περί Νομοθεσίας για την  επαγγελματική χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με σκοπό την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους, βοήθησε τους Νέους Επιστήμονες,  αλλά και τους επιχειρηματίες – επιστήμονες, που ασχολούνται σε άλλους τομείς και έχουν βλέψεις στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση σας, αλλά  σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι θα εξαλειφθεί το πρόβλημα της ενασχόληση ατόμων που προσφέρουν υπηρεσίες,  χωρίς καν ‘’επαγγελματική ιδιότητα ‘’, σε τομείς Περιβαλλοντολογικού  ή/και Υγειονομικού και Ενδιαφέροντος, στους εσωτερικούς χώρους. Απαιτούνται μακροχρόνιες και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις από όλους μας . 

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουμε όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

vgenis@otenet.gr,

Πηγήhttp://cleaningnews.gr/τρωκτικάοισυνήύποπτοισεκατασ/